Een succesvolle verbouwing van je monumentale pand: zo begin je

Bij een renovatie, restauratie, uitbouw of verbouwing van een monument moet je je houden aan strenge regelgeving, die is bedoeld om het pand te beschermen. Tegelijkertijd kent het soms ook financiële voordelen, omdat je subsidie voor bepaalde werkzaamheden kunt krijgen. BuroKoek helpt je met een creatief interieurontwerp, waarin het gebouw floreert en jij je op je best voelt. Met deze tips maak je een goede start.

Tip 1: onderzoek welke status jouw pand heeft

Hoe kom je erachter welke beschermde status jouw pand heeft? Welke bestemming zit erop? Wat mag wel, wat mag niet? Het zijn cruciale vragen, waarop je vóór de koop een antwoord wilt. Pas dan weet je zeker of wat jij voor ogen hebt, ook haalbaar is.

Tip 2: maak je dromen concreet

Bij vrijwel alle monumenten zijn de buitengevel, balklagen, spanten en kap heilig. Daarnaast zijn er vaak nog enkele specifieke kenmerken die beschermd worden. Als die duidelijk zijn, begint het leuke werk: interior design. Het is de uitdaging om de potentie van je pand tot de laatste centimeter te benutten. Het verzamelen van foto’s en materialen die je mooi vindt, helpen je een duidelijk beeld te krijgen van jouw smaak en de wensen van de andere bewoners of gebruikers. Wij praten graag in plaatjes, omdat we daarmee snel helder krijgen wat je in gedachten hebt.

Tip 3: schrijf op wat je met de verbouwing voor ogen hebt

Het klinkt haast te simpel voor woorden, maar toch merken wij elke keer weer hoe waardevol deze tip is: schrijf op wat je wilt bereiken met je verbouwing. Een praktische werkruimte? Meer daglicht? Afzondering, of juist meer openheid? Tijdens een bouwproces moeten er talloze keuzes worden gemaakt die invloed hebben op het eindresultaat, het is een hele kunst om de juiste focus te behouden. Opschrijven waar het je in beginsel om te doen is, helpt daar echt bij.

Tip 4: Kom koffie drinken!

Het verbouwen van een monument doe je meestal maar één keer in je leven. Je maakt een interieur architect deelgenoot van jouw dromen. Je moet volledig kunnen vertrouwen op zijn/haar bouwkundige expertise, creativiteit, financiële inzicht en wettelijke kennis van zaken. De keuze voor zo’n partner maak je niet zomaar, die moet echt goed voelen. Wij gaan je dus niet vertellen dat jij voor ons moet kiezen, wél dat we graag eens koffie met je willen drinken om je plannen te bespreken. Daarna zien we wel verder. Bekijk hier opgeleverde projecten.

wonen in rijksmonument

De woonkamer van dit rijksmonument werd nauwelijks gebruikt omdat er te weinig daglicht binnen kwam door de kleine, lage ramen. Door een verbouwing werd dit rijksmonument een heerlijke woonboerderij. Bekijk het volledige project