Ervaringen van een interieurarchitect met houtmassiefbouw.
Lees hieronder over onze bevindingen over een recentelijk gebouwde stadswoning en kom erachter of deze manier van bouwen interessant is voor jou.
Wat is kruislaaghout eigenlijk?
Kruislaaghout ofwel CLT (cross laminated timber) is een dragend houtbouw product in de vorm van een wand, vloer en/of dakelement die haar sterkte ontleent aan vuren houten lamellen (platen) die kruislings verlijmd zijn. De sterkte biedt vele voordelen. Omdat de wanden dragend zijn, kunnen grotere overspanningen gemaakt worden dan we gewend zijn in traditionele bouw. Dit geeft de architect meer ontwerpvrijheid.
De wanden worden als een bouwpakket letterlijk in elkaar geschroefd. En het casco staat in één dag.
Voordelen van bouwen in houtmassiefbouw
Na het lezen van een artikel in het Houtblad waren onze verwachtingen over houtmassiefbouw hoog gespannen. Een van de voordelen voor bouwen met kruislaaghout was voor ons om de bouwkosten te drukken. De bouwtijd is aanzienlijk korter, en de vuren elementen zijn prachtig om te zien als onafgewerkte wand, waardoor wandafwerking en plinten achterwege konden blijven. Ook vanwege o.a. het gezond klimaat en de energiebesparende kwaliteiten kozen wij voor deze manier van bouwen, voor een nieuwbouw woning in het centrum van ‘s-Hertogenbosch.
Ervaring BuroKoek met het bouwen met Kruislaaghout
In de praktijk bleek e.e.a. anders uit te pakken. De manier van bouwen vraagt om ervaring met deze bouwmethode van alle partijen in het bouwteam, ook E en W installateurs. Zij engineeren hun installaties in de woning en kunnen later niet terugkomen op beslissingen. De prefab kruislaaghout elementen worden in de fabriek voorzien van loze leidingen en sparingen op plekken waar bijvoorbeeld een afvoer gewenst is. Doordat alle disciplines op papier perfect op elkaar aan moet sluiten duurt de ontwikkelingsfase veel langer dan bij traditionele bouw. Onze ervaring is dat opdrachtgevers vaak tijdens de bouw met extra wensen komen, onderwerpen waar zij eerder niet bij stil stonden. Bij deze statische manier van bouwen zijn wijzigingen desastreus, omdat ze niet mogelijk zijn, of heel kostbaar. Los van het domino effect van fout op fout, wat het veroorzaakt.
Deze opdrachtgever was minder gecharmeerd van de kruislaaghouten wanden in het zicht, waardoor er gipsplaat en pleisterwerk nodig was om tot traditionele witte wanden te komen. Alleen het plafond is naturel gebleven, voorzien van een kleur.
Door de extra lange voorbereidingstijd had de opdrachtgever langer dubbele kosten en deze werden niet goedgemaakt tijdens de duur van de uitvoering.
Conclusies om met Kruislaaghout te gaan bouwen?
De voordelen van bouwen in houtmassief (ook wel Kruislaaghout of in het Engels Cross laminated timber of Xlam genoemd) worden wat ons betreft teniet gedaan door de nadelen.
Bouwen met kruislaaghout is in theorie een prachtige, eerlijke bouwmethode.
- Het is echter alleen interessant als het bouwteam bekend is met deze vorm van bouwen.
- Als opdrachtgevers zich conformeren aan het uiterlijk van de vurenhouten panelen.
- Als opdrachtgever tijdens het bouwproces geen wijzigingen meer willen doorvoeren.
Wij kunnen je helpen met de vraag of houtmassiefbouw iets voor jou is. Door onze ervaringen mee te nemen in een volgend project kunnen we teleurstellingen voorkomen. We staan dus zeker niet afwijzend tegen de bouwmethode, maar het is niet geschikt voor ieder nieuwbouwproject.
Over BuroKoek
BuroKoek blinkt uit in creatieve interieurarchitectuur voor historische gebouwen. Bekijk onze voorbeeld projecten voor meer inspiratie en neem contact met ons op voor onze aanpak van jouw vraagstuk.