(Zonder in de kou te zitten)

Gas en elektriciteit zijn nog nooit zó duur geweest. Energie besparen is daarmee belangrijker dan ooit. Waar veel verduurzamingsmaatregelen als isolatie, zonnepanelen en warmtepompen kostbaar en tijdrovend kunnen zijn, heb je bij een monument nog een extra complicerende factor: specifieke regels en richtlijnen.

Met kleine ingrepen energie besparen

Toch kun je ook in een monumentaal pand met kleine ingrepen en tegen minimale kosten direct energie besparen. Volg de BuroKoek tips in dit artikel op en:

_Je verbruikt direct minder gas.

_Je maakt je binnenklimaat direct comfortabeler.

_Je zet de eerste stap naar continu verder besparen van energie.

En dat dus zonder grote investeringen.

Gevel Monument.

Stap 1: Je energieverbruik analyseren

Weten waar je energie kunt besparen? Dan wil je eerst meten. Hoe beter je inzicht hebt in je energieverbruik, hoe beter je kunt optimaliseren. Heeft je pand een slimme energiemeter? Dan kun je via je energieleverancier gedetailleerde verbruiksinformatie tot op dagniveau bekijken. Maar dat is best omslachtig om dagelijks te doen. En niet nauwkeurig genoeg. De oplossing is makkelijk.

Diagram van een slimme meter.

Slimme energiemeters zijn voorzien van een P1-poort. Daarmee kun je realtime je energieverbruik uitlezen. Dat kan al voor een paar tientjes met bijvoorbeeld deze dongle. De grafieken in de bijbehorende app (of website) geven je nauwkeurig inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik. Vanaf nu zie je exact wat je verbruikt. Wanneer je dat verbruikt. En wat het effect van je besparingsmaatregelen is. Energie besparen is hiermee veel gemakkelijker.

Stap 2: Je monumentale pand eenvoudig en goedkoop isoleren

Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat verwarmen heel veel energie kost. Daar is dus winst te behalen. Want hoe minder warmte je verliest, hoe minder je hoeft toe te voegen. En hoe minder je dus hoeft te stoken. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door het voorkomen van tocht.

Dat doe je met deze stappen:

_Sluit binnendeuren of plaats deurdrangers.

_Plaats zandzakjes op maat om kieren bij ramen af te sluiten.

_Beschikt je pand over een brievenbus? Plaats een tochtborstel.

_Plaats tochtborstels of valdorpels aan de onderzijde van deuren.

_Plaats tochtstrips in sponningen van ramen en deuren.

_Beschikt je pand over een open schoorsteen die niet in gebruik is? Plaats een schoorsteenballon. Deze kun je altijd weer verwijderen.

Alle tochtoorzaken aangepakt? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 3: Regel je verwarmingsinstallatie waterzijdig in (of laat het doen door een installateur)

Heb je een gasgestookte HR-ketel en hebben jouw radiatoren een aan- en afvoerleiding? Dan kun je de werking van je verwarmingsinstallatie optimaliseren door je radiatoren waterzijdig in te regelen. Dit is wat je daarvoor nodig hebt:

_Een koude dag

_Een pen en papier

_Een infraroodthermometer

Zet de thermostaat flink omhoog, open ramen en deuren en laat de ketel een tijdje stoken. Begin bij de radiator die het dichtst bij de ketel zit en meet de temperatuur van de aan- en afvoerleiding. Noteer ze en kijk naar het verschil. Idealiter is de retourtemperatuur 25% lager dan de aanvoertemperatuur. Dus is je aanvoertemperatuur 60℃, dan wil je dat de retourleiding 45℃ is. De hoeveelheid water die door een radiator stroomt, bepaalt het temperatuurverschil. Is het verschil te klein? Dan moet er meer water door de radiator. Is het verschil te groot? Dan moet er juist minder water doorheen. Bij ‘oude’ kleine radiatorkranen pas je de doorstroming aan door de kraan een stukje dicht of open te draaien. Heb je van die ‘grote’ thermostatische radiatorkranen met cijfers erop? Draaien aan de kraan heeft in dat geval geen zin. Vaak beschikt de kraan dan over een apart regelventiel óf zit dat regelventiel op een van de leidingen vlak bij de radiator. Ga zo alle radiatoren langs en controleer tussentijds de radiatoren die je al hebt ingeregeld. Gelukt? Dan is de warmteafgifte van al je radiatoren optimaal, heb je een hoger comfort én ben je klaar voor de volgende stap: waar de échte besparing plaatsvindt.

Gaspit aan

Stap 4: Verhoog het rendement van je HR-verwarmingsketel

Een goed ingeregelde HR-verwarmingsketel verbruikt minder gas. Om dat te bereiken, streef je naar een zo laag mogelijke temperatuur van het retourwater. Dat is water dat vanuit je radiatoren terug naar de ketel stroomt. Idealiter is dat onder de 55℃ maar hoe lager de temperatuur, hoe hoger het rendement van je ketel wordt. Er zijn een aantal ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om die retourtemperatuur te verlagen:

_De aanvoertemperatuur. Vaak staat die op 70℃ of nog hoger. Dat kost heel veel energie. Zet deze eens op 60℃ en kijk het een week aan. Let op: met het verlagen van de aanvoertemperatuur, neemt ook het vermogen van je verwarmingsinstallatie af. Je verwarmingsinstallatie heeft dan langer nodig om een bepaalde temperatuur te bereiken. Hou daar rekening mee.

_Het vermogen van je ketel. Door het verlagen van de aanvoertemperatuur heeft je ketel per tijdseenheid minder energie nodig. Je kunt dat ook bereiken door het minimum- en en maximumvermogen van je ketel lager in te stellen. Dit heeft direct invloed op je gasverbruik.

Maak kleine aanpassingen en wacht na elke aanpassing enkele dagen om goed het effect te meten. Zorg ervoor dat je goed weet wat je doet of vraag je installateur om hulp.

Binnenzijde gasgestookte ketel aan.

Stap 5: Bonusmaatregelen om energie te besparen

Alle stappen doorlopen? Dan heb je een optimaal ingeregeld CV-installatie die meer comfort biedt tegen een lager gasverbruik. Wil je het verder perfectioneren? Kijk dan naar:

_Radiatorfolie. Je plaatst dit folie tussen de radiator en de muur. Zo voorkom je dat de warmte van je radiator de muur in trekt.

_Radiatorventilatoren. Radiatoren verwarmen met name door convectie. Dat betekent dat luchtstroming langs en door een radiator heel belangrijk is. Wil je dat verbeteren, kijk dan naar radiatorventilatoren.

_Slimme(re) thermostaat. Een slimme thermostaat helpt je om alleen te stoken op de momenten dat dat echt nodig is.

Alles gedaan? Check dan je energieverbruik over een periode en probeer verder te optimaliseren. Laat ons weten of onze tips je iets opleveren via ons contactformulier of via info@burokoek.nl. We wensen je een behaaglijke winter toe.