Lopend verhuizen in de Verwersstraat

Je maakt het niet vaak mee dat je je boeltje pakt om te verhuizen en ermee naar de overkant loopt. Wij van BuroKoek wel! Op 29 juni 2020 ontvingen wij de sleutel van ons nieuwe pand, Het Sevengester. Een Rijksmonument met topgevel op de hoek van de Verwersstraat en de Beurdsestraat in Den Bosch. Zoals in de gehele Bossche binnenstad ligt ook op deze locatie een rijke geschiedenis. Daarom vertellen we je graag meer over de historie van ons monumentaal bedrijfspand. Evenals de renovatie die nodig was om te komen tot het huidige resultaat. 

Lopend verhuizen naar de overkant van de straat waar ons nieuwe monumentaal bedrijfspand staat.

Een stukje historie monumentaal bedrijfspand Het Sevengester in Den Bosch

Het Sevengester; waar komt deze naam vandaan?

Het Zevengesternte, ook wel de Plejaden genoemd, is een groep sterren in het sterrenbeeld De Stier. Deze Plejaden zijn vernoemd naar zeven zussen uit de Griekse mythologie die door Zeus aan de hemel waren geplaatst. Zij waren de dochters van de reus Atlas en de Oceanide Pleione. Deze sterrengroep werd in verband gebracht met goden en gebruiken. We kennen ook de uitdrukking ‘iemand naar het zevengesternte wijzen’ hetgeen betekent: iemand voor de gek houden.

Dit pand heeft haar naam te danken aan een van haar vroegere bewoners genaamd Laureyns int Sevengestarst a.k.a. Lauw. Deze Bossche beeldenstormer woonde er in 1566. In het midden van de 16de eeuw heette het pand al ‘Het Sevengester’. In de voorgevel boven de voordeur zijn nog steeds twee oude stenen te ontdekken, waar deze zeven sterren te zien zijn. Hieruit kunnen we concluderen dat het bouwjaar van dit pand nog verder teruggaat. Archeologische opgravingen aan de Beurdsestraat hebben aangetoond dat op deze plek al vanaf het begin van de 14de eeuw bewoning plaatsvond. Mogelijk was de Verwersstraat zelfs al eerder bebouwd. Hieronder een kaart van Joan Blaeu waarop te zien is dat het monument grenst aan de Bossche Binnendieze.  

Het bouwjaar van ons monumentaal bedrijfspand gaat ver terug in de tijd.

Kaart van Joan Blaeu uit circa 1650

Bijna vier eeuwen bleef Het Sevengester woonhuis

In 1949 werd het pand ingericht tot pakhuis want die functie zou het twintig jaar behouden. Echter in 1970 werd Het Sevengester gerestaureerd en ingericht tot drogisterij naar een ontwerp van restauratie architect Jan van der Eerden, waarbij de Bossche Binnendieze overkluisd werd. Vervolgens werd de drogisterij een apart onderdeel van de verfwinkel van Hurkens, die ernaast was gelegen. Voor onze komst was in ons pand de haute couture van Addy van den Krommenacker te bewonderen.

Bouwtekening van ons monumentaal bedrijfspand het Sevengester door Jan van Eerden in 1966.

Bouwtekening van het Sevengester door Jan van den Eerden in 1966

Bovendien hebben verschillende eigenaren door de jaren heen stukken aan de achterzijden aangebouwd want er zijn delen van de panden 79, 81 en 83 samengevoegd en weer losgetrokken. Onze bedrijfsruimte is voornamelijk in nummer 79 ondergebracht. Twee ruimtes horen bij nummer 81 (het pand links ernaast). Hierdoor is er een C vormige plattegrond ontstaan, die veel mogelijkheden biedt.

Door de jaren heen hebben verschillende eigenaren stukken aangebouwd en samengevoegd, waaronder restauratie van de voorgevel van het monumentaal bedrijfspand.

 Foto voorgevel Sevengester na restauratie in 1949 en 1950

Herbestemmen van het monumentaal bedrijfspand het Bossche Sevengester.

Herbestemmen monumentaal bedrijfspand het Bossche Sevengester

Voor het herbestemmen van de voormalige kledingwinkel naar kantoorruimte was niet veel nodig. Door de voormalige functie was het pand symmetrisch ingedeeld. Hierdoor zou de looproute dwars tussen de werkplekken doorlopen en dit was niet wenselijk. Het is de juiste routing die bepaalt waar je rustig kunt verblijven en waar hectiek is. Vandaar dat we een asymmetrische doorgang in het midden wilden maken.

Omgevingsvergunning monumentaal bedrijfspand

We zijn begonnen met het verwijderen van alle voorzetwanden om te zien hoe de kwaliteit van de muren was en om nieuw leidingwerk te kunnen maken zonder de originele wanden te beschadigen. Omdat bleek dat er op de gewenste doorgang zich geen authentiek metselwerk bevond verleende de gemeente ons de omgevingsvergunning om te starten met de bouw.

We situeerden de keuken met hoge bespreektafel in 0.4. Er kwamen 8 werkplekken in 0.1 en 0.2. In 0.5 kwam de presentatieruimte en in 0.3 een berging met toilet.

De ligging van het pand, is noord-oost. Dit  is ideaal met de vele ramen. Slechts op het einde van de dag staat de zon even op het achterste raam. 

Restauratie 150 jaar oude houten vloer in monumentaal bedrijfspand

In de tuinkamer (0.5) troffen we een 150 jaar oude houten vloer aan onder het parket met ingewerkte sterpatronen in alle hoeken. De naam van het pand komt in deze ruimte tot leven. We lieten de vloer restaureren en omarmden alle zonken, kleurverschillen en boktor gaatjes. 

Restauratie 150 jaar oude houten vloer met sterpatroon in de tuinkamer van het monumentaal bedrijfspand.

Foto sterpatroon in tuinkamer Sevengester.

Restauratie goudwand

Gecharmeerd van de gouden wand tegen de achtermuur van het monumentaal bedrijfspand.

Omdat we waren gecharmeerd van de gouden wand tegen de achtermuur in 0.2 die onder invloed van vocht geoxideerd was lieten we het restaureren door specialisten. De nieuwe halfhoge wanden ervoor werden voorzien van dezelfde koperfolie in een groter formaat. 

Uithangbord monumentaal bedrijfspand BuroKoek

We lieten het oorspronkelijke uithangbord renoveren en beletteren. 

Foto uithangbord Hurkens en nu BuroKoek

Akoestiek en verlichting 

Kleur mag niet ontbreken in ons monumentaal bedrijfspand. Hiermee kan ons bedrijf zich profileren.

We brachten akoestisch behang aan in de werkruimte d.m.v. verticaal geribbeld wolvilten behang en een akoestische plafond in de keuken.

Dus door een nieuw verlichtingsplan konden we bepaalde onderdelen accentueren en goed werklicht creëren. Door diverse ambachtelijke hanglampen laten we in de ruimte zien wat het effect van licht is.

Kleurenplan

En natuurlijk mocht ook kleur niet ontbreken. Zo hebben de authentieke muren bij de entree een kleur gekregen om ze te onderscheiden van de nieuwe strak gestuukte voorzetwanden. Het houtwerk van de ramen heeft aan de binnenzijde een kleur gekregen om ze te accentueren en het plafond van de tuinkamer heeft een kleur gekregen om de grote ruimte sfeervoller te maken. Vervolgens is ook onze voordeur van kleur verandert. Dit vonden we nodig om ons bedrijf te profileren en erfgoed stemde hiermee in.

 

Het monumentaal bedrijfspand is een voorbeeldproject voor potentiële opdrachtgevers.

Voorbeeldproject

Het pand is een voorbeeldproject voor potentiële opdrachtgevers geworden. In ons bedrijfspand kun je zien hoe je een monumentaal pand kunt herbestemmen, renoveren en moderniseren. Hier is ook te zien hoe maatwerk meubilair de routing kan ondersteunen, en de ruimte kan voorzien in opbergruimte zonder alle aandacht op te eisen. 

En nieuwsgierig geworden naar de binnenkant? Bekijk hier het resultaat van de verbouwing van het Sevengester.  

Bronnen & bijdragen: Henny Molhuysen, Brabants Dagblad 23-03-1995, bouwhistoricus –  B. Eikhoudt

Bronnen & bijdragen: Henny Molhuysen, Brabants Dagblad 23-03-1995, bouwhistoricus –  B. Eikhoudt