Waar plaats je de nieuwe trap in je interieur?

Is het positioneren van de trap belangrijk? Jazeker. Trappen verbinden. Een trap op de verkeerde plek, beïnvloedt de looproutes in het pand en fixeert de hal op de verdieping. Een trap op de verkeerde plek betekent ruimteverlies op een verdieping. Vaak los je met het juist plaatsen van je nieuwe trap de inwendige structuur van het pand op. En zelfs meer dan dat, want het oog wil ook nog wat. Daarom geeft BuroKoek je een aantal praktische tips om de juiste plaats voor je nieuwe trap te bepalen.

 

Definitie van Trap (gebouw); een voorziening in een bouwwerk om hoogteverschillen te overbruggen.
Er zijn veel soorten trappen en er zijn veel regels voor trappen. Niet alleen om ze veilig te maken, maar ook om ze goed beloopbaar te maken.

Welke verschillende trappen zijn er?

Er zijn steektrappen, trappen met een kwart, wenteltrappen, zwevende trappen, middenboomtrappen of spiltrappen. Lees hieronder hoe je zelf vooronderzoek kunt doen over de juiste positie van je nieuwe trap. Pas daarna komt de vormgeving kijken.

5 tips om je nieuwe trap op de juiste plek te plaatsen:

1.   Plaats de trap op een logische plek op de begane grond.
2.   Plaats de trap zo centraal mogelijk t.o.v. de verdieping.
3.   Kies uit twee trapvormen voor een trappenhuis.
4.   Bekijk of het trapgat op deze plek te maken is.
5.   Bekijk of je doorloophoogte voldoende is.

1. Plaats de trap op een logische plek op de begane grond.

Een trap nodigt het meeste uit als deze naar de looproute toe gekeerd staat. Onder een trap binnenkomen is daarom een ‘no-go area’. Plaats de trap ver genoeg van een buitendeur om geen vuil mee naar de verdieping te nemen.

2. Plaats de trap zo centraal mogelijk t.o.v. de verdieping.

Indien een trap in het midden boven komt hoeft de hal niet groot te worden en zit de ruimtewinst in de verblijfsruimtes.

3. Kies uit twee trapvormen voor een trappenhuis.

Er zijn globaal genomen twee vormen trappen: trappen die op elkaar aansluiten, waardoor er nauwelijks hal nodig is, èn trappen waar de hal tegen de lengte van de trap aan ligt.

4.Bekijk of het trapgat op deze plek te maken.

Heb je een betonnen verdiepingsvloer of een houten balklaag? Een trapgat verplaatsen in een betonnen vloer is meestal een veelomvattende ingreep. Voor een vloer met houten balklaag dien je rekening te houden met de richting van de vloerbalken. Er is een raveling nodig om het trapgat te maken. De raveelbalk is de balk die haaks staat op de richting van de balklaag. In de schets hiernaats zijn de raveelbalken gearceerd. Het trapgat ontstaat als de raveelbalken geplaatst zijn.

5. Bekijk of je qua hoogte goed uitkomt.

Trappen kunnen bij gebrek aan ruimte het beste boven elkaar geplaatst worden. Als je te maken hebt met een kap, dan kun je ruimte winnen door de trap met de richting van de kap mee te laten lopen. Zie bouwbesluit voor de regelgeving en gewenste maatvoering.

Overleg het verplaatsen van een trap met een professional

Het verplaatsen van de positie van de trap is een fascinerend en veel voorkomend vraagstuk. Te meer omdat trappen steeds meer de eyecatcher van een gebouw zijn, maar ook omdat de wensenlijst van dien aard is dat de organisatie intern aangepast dient te worden. Dit zijn ingrijpende aanpassingen, die je bij voorkeur aan een professional kunt voorleggen.

Over BuroKoek

BuroKoek blinkt uit in creatieve interieurarchitectuur voor historische gebouwen. Bekijk dit voorbeeldproject voor meer inspiratie en neem contact met ons op voor onze aanpak van jouw vraagstuk.

Geschreven door Jolanda van Deventer