Het denkwerk achter een praktische keuken.

Een keuken moet zijn als een cockpit. Veel handelingen volgen elkaar op in de keuken. Of je nu staat te koken, op te ruimen, of koffie maakt. Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.

indeling van keuken van aangebouwd aan 30'er jaren woning

Maar al te vaak merken we dat keukens niet altijd doordacht zijn. Ze voldoen aan een bepaald stijlbeeld, maar er is niet het nodige denkwerk verricht om tot een praktische keuken te komen.

Hieronder volgen 5 tips voor een efficiënte keukenindeling:

  1. Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad.
  2. De ideale afstand tussen twee werkbladen ligt tussen 105cm en 110cm.
  3. Zorg dat de spoelbak en vaatwasser naast elkaar zitten, of zo dicht mogelijk.
  4. Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer.
  5. Ga de handelingen na die je veel doet en zorg dat de onderlinge afstand tussen deze handelingen niet meer dan 3 stappen weg is.

1. Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad

Zorg dat je minstens 40 cm aanrechtblad aan weerskanten hebt. Of je nu kookt of spoelt, je hebt aan weerskanten aflegruimte nodig. Ook spetters wil je op kunnen vangen. Zo voorkom je dat je vloer of wand nat of vies wordt. Lukt dit niet in je keukenontwerp, begin dan opnieuw.

keukenindeling arbeiderswoning

2. De ideale afstand tussen twee werkbladen ligt tussen 105 cm en 110 cm

Keukeneilanden zijn populair. Zij ogen ruimtelijk, staan centraal in de ruimte en ze beantwoorden aan een sociale behoefte. Het voordeel van een eiland is dat je staat niet met je rug naar je gasten staat, als je in de keuken bent. Met een werkblad tegen de muur en het (schier)eiland kom je al gauw tot een echte cockpit. Houd ca. 105 cm aan tussen de werkbladen. Zo kan er nog makkelijk iemand achterlangs lopen en belemmert het openslaan van een deurtje de passage ook niet. Overigens is de beste keuken indeling een keuken waar geen looproute doorheen loopt.

3. Zorg dat de spoelbak en vaatwasser naast elkaar zitten

Een afwasmachine die direct naast een muur geplaatst is. Ziet er leuk uit als je de keuken net hebt, maar binnen no-time zit je muur onder de spetters. Steeds vaker worden afvalsystemen ingebouwd onder de spoelbak. Zorg ervoor dat de draairichting van het deurtje onder de spoelbak de goede kant op draait t.o.v. de vaatwasser. Zo kunnen je effectief je vaat inruimen.

4. Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer

De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden. Met de draairichting van een deur kun je de toegankelijkheid vergroten of verkleinen. Maak hier gebruik van.
detail van keuken arbeiderswoning uitbouw

5. Ga de handelingen na die je veel doet en zorg dat de onderlinge afstand tussen deze handelingen niet meer dan 3 stappen weg is

Het klinkt logisch, maar toch wordt er vaak gekozen voor keukens die extreem lang zijn. Ze voldoen aan een bepaalde stijl, maar zijn alles behalve praktisch. Dit zijn de keukens waar je te veel loopt en waar de efficiëntie ver te zoeken is.

Efficiënte indeling van je keuken maatwerk?

Keukens zijn eigenlijk altijd maatwerk. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen smaak. Toch is het efficiënt indelen van een keuken standaard werk. Volg deze vuistregels en je voorkomt een hoop ergernis. Als je een keuken op maat gaat of laat ontwerpen, dan benut je de beschikbare ruimte optimaal. En mocht je het gevoel hebben dat er meer uit de ruimte te halen valt? Laat dan de mogelijkheden door een expert onderzoeken.

Over BuroKoek

BuroKoek blinkt uit in creatieve interieurarchitectuur voor historische gebouwen. Bekijk dit voorbeeld project voor meer inspiratie en neem contact met ons op voor onze aanpak van jouw vraagstuk.