Ga je een monumentaal pand verbouwen? Interieur architect Arjan Pijnenburg geeft je zijn belangrijkste tip voor het beste ontwerp.

‘Wij luisteren in het geheel niet naar uw wensen.’ Dat leek mij dus een uitstekende kop voor de homepage van onze nieuwe website. Jolanda schaterde toen ik het uitsprak, omdat ze meteen begreep wat ik ermee wilde zeggen. Zij wel. Maar de marketingmensen verslikten zich in hun koffie. Woorden als pedant en arrogant vielen. ‘Wie wil nou zo’n interieur architect als je gaat verbouwen? Zo schrik je iedereen af’, zeiden ze. Daarmee werd mijn idee resoluut de nek omgedraaid.

Dat vonden we jammer, Jolanda en ik. Het leek ons wel leuk om bezoekers even aan het wankelen te brengen: ‘Wát? Een interieur architect die weigert naar mij te luisteren?’ Wat we eigenlijk willen zeggen, is dat je je pand centraal moet stellen bij de verbouwing van een monument. Niet alleen vanwege de wettelijke bescherming die het geniet, maar ook omdat je dat tot de mooiste oplossing komt. Een monument vraagt van je dat je voorbij jouw wensen van dit moment kunt kijken; dat je iets toevoegt aan de levensloop van het gebouw. Wie dat stapje opzij kan doen, maakt ruimte voor een ontwerp dat het verleden eert en een verbinding maakt met het nú. Precies dat maakt ons werk zo inspirerend.

De marketingmensen hebben liever niet dat ik opschrijf dat je beter kunt kiezen voor nieuwbouw of een andere architect, als je dat luisteren niet zo ziet zitten.
Ik kan het natuurlijk niet maken om niet naar ze te luisteren. Dus dat laatste heb ik niet gezegd.
Ieder zijn vak, hè?